Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Zaparz herbatę. Ważne, żeby była mocna, ja zaparzyłam z 3 torebek. Poczekaj aż herbata trochę ostygnie i wtedy zacznij robienie ciasta. Pomieszaj ze sobą suche składniki- mąkę, drożdże i sól. Powoli dolewaj ciepłą herbatę i zacznij zagniatać ciasto rękami. Dolewaj i zagniataj aż osiągnie elastyczną konsystencję i nie będzie przyklejać się do rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wsadź ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę, uformuj z niego rulon i pokrój na 5 równych części. Z każdej części uformuj bułeczkę i odstaw na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Przykryj bułeczki materiałową szmatkę i odstaw jeszcze na 45 minut do wyrośnięcia.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wsadź bułeczki i piecz ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 3 godz 5 min
Czas wyrastania: 2 godz 45 min
Czas wypieku: 20 min