Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1.Mąkę przesiewamy do misy i mieszamy z mieloną kawą, cukrem oraz solą. Dodajemy aktywny zakwas. Do świeżo zaparzonej kawy (u mnie z kawiarki), wlewamy letnią wodę. Kawowy napój zaczynamy powoli wlewać do misy z suchymi składnikami i wyrabiać ręką, łyżką lub ewentualnie mikserem.
wyrastanie
wyrastanie
2.Po kilku minutach wyrabiania ciasta, przekładamy je do formy. U mnie była to forma keksówka o wymiarach 12x22 cm. Formę wcześniej posmarowałam oliwą i wyłożyłam papierem do pieczenia. Wierzch ciasta w formie wyrównujemy zwilżoną ręką, przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrastać ok. 4-5 godzin.
pieczenie
pieczenie
3.Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Upieczony chleb przed krojeniem studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 5 godz 45 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 45 min