Przepis

mieszanie składników
2 min
mieszanie składników

1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy powidła, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto minutę do dokładnego połączenia składników.

przygotowanie formy
5 min
przygotowanie formy

2. Formę keksówkę smarujemy olejem/oliwą, wykładamy pergaminem, smarujemy go również wewnątrz (dzięki temu ciasto nie przyklei się do formy).

przygotowanie do wyrastania
5 min
przygotowanie do wyrastania

3. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką i dekorujemy połówkami śliwek.

wyrastanie
90 min
wyrastanie

4. Zostawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut (15 minut w 220 stopniach, następnie 25 minut w 200 stopniach) następnie wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej