Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników

1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Dodajemy odsączoną kukurydzę. W wysokim naczyniu lub drugiej misce łączymy kefir z rozbełtanymi jajkami i topionym masłem/olejem.

wyrabianie
wyrabianie

2. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy ciasto trzepaczką lub ręką do dokładnego połączenia składników. Ciasto powinno być plastyczne.

pieczenie
pieczenie

3. Formę (u mnie 18x20 cm) smarujemy odrobiną tłuszczu (np. 1/2 łyżeczki oleju) i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, wyrównując dokładnie wierzch. Tak przygotowany chlebek wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 30 minut w 200 stopniach do suchego patyczka. Wyciągamy chleb kukurydziany z formy i studzimy na kratce.

Smakowita
Ocena czytelników: 4.3 z 10 ocen
Czas całkowity: 40 min
Czas wyrastania: 10 min
Czas wypieku: 30 min