Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Mąki bezglutenowe (np. kukurydzianą, ryżową i gryczaną) mieszamy ze sobą. Dodajemy suszone drożdże, cukier i sól. W rondelku podgrzewamy mleko sojowe, aby było letnie, lecz nie gorące. Stopniowo wlewamy mleko do miski z suchymi składnikami i zaczynamy wrabiać ciasto (łyżką lub mikserem). Po kilku minutach wyrabiania, przekładamy kulę z ciasta do miski.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto na bułeczki bezglutenowe z mlekiem sojowym przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Z wyrośniętego ciasta formujemy 3 okrągłe bułeczki. Przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Bułeczki bezglutenowe z mlekiem sojowym pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Upieczone studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Brydzia 9 maja 2019 o 20:54

    Bułeczki wyszły super.do przepisu jest za mało płynu,więc na wyczucie dodałam ciepłej wody.
    Pierwszy raz bezglutenowe bułki mi wyszły ?

  • Ola 14 lipca 2018 o 17:01

    Czy ze zwykłej mąki pszennej też wyjdą? Chciałabym dodać ugotowanych ziaren soi. Ile powinnam ich dać?

    • Tosia 19 lipca 2018 o 13:29

      Proponuję wykorzystać przepis na pszenne bułeczki i po prostu jeśli np. w przepisie jest ryż to dodać ziarna soi, raczej taką stworzyć modyfikację, bo bezglutenowe wypieki to zupełnie inna historia 🙂

  • Andrzej 10 maja 2017 o 00:17

    przepis jest ok. Można zastosować różne rodzaje mąk bezglutenowych I trzymać się przepisu. Bułki wychodzą puszyste I miękkie. Polecam bezglutenowcom

  • toola 24 czerwca 2014 o 10:17

    A mi wyszły,sa zbite jak to na mace kukurydzianej,ale w srodku upieczone i smaczne.Faktycznie w przepisie troszke za mało mleka ale dodałam wody zeby sie lepiły i ciut oleju.pzdr.

  • ania 9 stycznia 2014 o 20:24

    Ja rowniez uwazam, ze zprzepisem jest cos nie tak. Robilam z maki kukurydzianej, ryzowej, jaglanej i owsianej bezgl. A mleko sojowe zastapilam zwyklym mlekiem. Jednak 150 ml to zdecydowanie za malo. Przed dolaniem wody ciasto bylo zupelnie sypkie. Po upieczeniu bulki mialy bardzo twarda skorke, a w srodku glina. Niestety niejadalne. Bede szukala innych przepisow, chociaz przyznam, ze mocno sie zniechecilam.

    • Tosia 10 stycznia 2014 o 14:55

      Przykro mi, że się nie udały, być może, gdy przygotowywałam przepis źle odmierzyłam mleko sojowe, stąd problem. Zawsze warto też polegać na swojej intuicji i kontrolować konsystencję ciasta dodając lub odejmując składniki. Postaram się szybko ulepszyć ten przepis, aby innym już nie zdarzyła się wpadka.
      Jeśli interesują Panią bezglutenowe wypieki to polecam te dwa przepisy, które wychodziły i były chwalone przez innych czytelników:

      Wieloziarnisty chleb bezglutenowy

      Chleb bezglutenowy

  • urszula 28 grudnia 2013 o 20:40

    Ile trzeba świeżych drożdży zamiast instant?

  • Liliana 15 listopada 2013 o 17:04

    Mi bułeczki wyszły bardzo dobrze, są puszyste w środku.

    Brałam mąkę kukurydzianą i wodę. Drożdży dałam więcej niż w przepisie, bo to nie zaszkodzi, a tylko ładniej wyrośnie, no i lubię drożdżowy smak. Wodę dałam na oko, tyle ile mąka przyjmie, mogło być trochę więcej niż 150 ml. Dodałam przyprawy (czosnek i paprykę ostrą). I mój prodiż piecze w niższej temperaturze, piekłam ponad 40 minut, ale to już cecha tego starego prodiża.

    Bardzo są dobre.

  • Beczinda 23 października 2013 o 20:36

    Mnie też nie wyszły. Robiłam z mąką kukurydzianą i ryżową. Musiałam dodać więcej mleka, bo w ogóle ciasto się nie zlepiało. Wyszły jadalne, lecz takie zakalcowate 🙁

    • Tosia 25 października 2013 o 15:59

      Proporcje mogą być zaburzone przy zmianie mąki. Jednak przy każdym przepisie trudno o puszyste bułki, czy chleby z mąki bezglutenowej. Takie wypieki różnią się znacznie od klasycznych.

  • Agnieszka 25 lipca 2013 o 22:57

    Niestety ja również uważam, że z przepisem coś jest nie tak. Moje również wyszły jak głazy. Wydaje mi się, że w przepisie za mało jest mleka. Co prawda ja robiłam z wodą, ale po dodaniu jedynie150 ml wody miałam nadal sypką konsystencję ciasta, mąki (kukurydziana plus ziemniaczana) nie chciały się ze sobą nawet posklejac, dopiero po dodaniu kolejnych 50 ml udało mi się posklejac ciasto. Niestety bułki są tak twarde, że nie dają się zjeśc. W przepisie na chleb bezglutenowy na 320g mieszanki mąk jest 300 ml mleka i jeszcze jajko więc myślę, że ma szanse się udac, chociaż jeszcze nie próbowałam.

  • Doti 29 kwietnia 2013 o 22:13
    Ocena:

    moje wyszły ok 🙂
    zmieniłam tylko mleko, bo moja córeczka soi też nie może, zamiast tego dodałem mleko kozie 🙂

  • Ewa 12 kwietnia 2013 o 16:35

    Niestety bułeczki nie wyszły, coś nie tak jest w tym przepisie…proszę sprawdzić. Wyszły głazy, jakby nie właściwe proporcje. Skutecznie się zniechęciłam do takich wypieków.

    • Tosia 12 kwietnia 2013 o 18:13

      Z przepisem wszystko jest ok. Wiadomo, że bułeczki bezglutenowe nie będą tak nadmuchane i puszyste jak pszenne ze sklepu, ale u mnie na pewno nie wyszły z tego głazy. Po prostu były bardziej zbite niż klasyczne kajzerki. Nie wiem jak u Pani, może po prostu ich miąższ się nie spodobał, ale rzeczywiście się nie udały, co się zdarza.
      O problemach z drożdżowymi wypiekami, może Pani poczytać tutaj: https://smakowitychleb.pl/dlaczego-moj-chleb-sie-nie-udal-czesc-1/
      Proszę się nie zniechęcać, bo tka już jest z pieczywem, że czasem coś nie wyjdzie.
      Ps. Które bezglutenowe mąki wybrała Pani w tym przepisie?
      Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej