Przepis

przygotowywanie składników
4 min
przygotowywanie składników
1. Ziarna, płatki, bakalie i sól mieszamy ze sobą. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (można zastąpić masłem klarowanym) z miodem. Studzimy. Jajka ubijamy mikserem na pianę.
mieszanie składników
mieszanie składników
2. Dodajemy olej z miodem oraz jajka do suchych składników, całość dokładnie mieszamy.
formowanie
2 min
formowanie
3. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy pergaminem, przekładamy do środka masę i dokładnie ją ugniatamy.
wyrastanie
30 min
wyrastanie
4. Zostawiamy na minimum, 30 minut, aby w tym czasie składniki się ze sobą dokładnie połączyły.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Po tym czasie wkładamy keksówkę do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 160 stopniach. Następnie odwracamy formę dnem do góry i przerzucamy podpieczony chlebek na blachę z pergaminem. Pieczemy przez kolejnych 20 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej