Kwiecień ogłosiłam miesiącem bez mąki pszennej i na razie się tego trzymam konsekwentnie. Eksperymentuję więcej z mąkami żytnimi i bezglutenowymi (przepis na chleb szpinakowy wkrótce), ale dziś postanowiłam upiec chleb bez użycia mąki.
Kiedyś prezentowałam już na blogu przepis na „chleb zmieniający życie” w wersji bezglutenowej. Piecze się go bez dodatku drożdży, ani zakwasu. Podstawą są ziarna, bakalie, różne płatki, a „klejem” siemię lniane oraz nasiona babki płesznik. Czytelnicy chwalili sobie ten przepis, więc postanowiłam przygotować jego nową odsłonę.
Tym razem jednak postanowiłam zrezygnować z użycia nasion babki płesznik, które są trudno dostępne w sklepach, a wprowadzić do masy ubite jajka. Jako płatki wybrałam owsiane, jaglane i quinoy, ale równie dobrze w takich samych proporcjach można wybrać jeden gatunek. Od tego też zależy czy będzie to wypiek bezglutenowy, czy nie 🙂
Bakalie można za każdym razem mieszać ze sobą inaczej. Można też zrezygnować z suszonych owoców na rzecz np. czosnku, ziół, oliwek, suszonych pomidorów.
Kolejną ważną sprawą jest poczekanie z krojeniem przez kilka godzin po upieczeniu. Dzięki temu chleb nie będzie się kruszył.
Ps. A jeśli lubicie wypieki bez mąki to polecam jeszcze chleb z kaszy.

Właśnie czegoś takiego szukałam. Zazwyczaj przepisy bez mąki nie zawierają też jajek i potem chelb się kruszy i nie da się go pokroić. Rozumiem że jajka pomagają w tym przypadku i nie powinno się nic kruszyć?
Dokładnie tak, jajka sklejają ciasto.
Wygląda wspaniale , właśnie zabieram się do roboty Zobaczymy czy mi wyjdzie
Witam, czy jajka ubijamy całe czy tylko białka? Dziękuję
Całe jajka, ale tak naprawdę to mogą być tylko ubite białka + potem dodane żółtka. Tak czy siak się uda 🙂
Chleb wychodzi wspaniale
Strona zmieniona i nie ma przepisu ;( wyświetla się tylko od momentu po upieczeniu chlebek dokładnie studzimy…
Już działa 🙂
dziekuję 😉
Witam , jak przerzucamy blaszkę na blachę z pergaminem to ściągamy z ja z chleba czy po prostu teraz na sieć pięć do góry nogami . Wolę się upewnić ?
Pergamin ściągamy 🙂
Witam
Chciałbym się zapytać, czy można upiec większy chlebek tzn powiesić skł. i upiec w większej formie takiej do chleba i ile wtedy należy piec taki chleb?
Dzień dobry,
Można podwoić proporcje i wybrać większą formę. Co do czasu pieczenia, raczej dwa razy dłużej, chociaż po godzinie już bym zerkała, bo może już wtedy będzie gotowy, trudno powiedzieć w ciemno 🙂
Dziękuję za odpowiedź. Właśnie go robię. Bede piec chlebek w piekarniku elektrycznym. Jak lepiej góra-dół czy termoobieg?
Po pierwszych 20 minutach chlebek trzeba przekręcić w blaszce na drugą blaszkę? Nie rozpadnie się? Nie wypełniło „ciasto” całej blaszki keksowki
Pieczemy zawsze góra-dół, jeśli inaczej to zaznaczam to w przepisie 🙂
Chleb się nie rozleje, bo ciasto nie jest lejące, a po 20 minut będzie już podpieczony, proszę mi zaufać, wszystko wyjdzie w praktyce, tak najlepiej poznawać nowe przepisy 🙂
Co do wypełnienia keksówki, może miała Pani trochę większą formę od mojej?
Czy pestki dyni można zastąpić sezamem i czarnuszką? W sumie pestek dyni i nasion słonecznika ma być 140g czy po 140g?
Tak, można tak zrobić, po prostu w chlebku ma być 140 g dowolnych ziaren 🙂
A nie dało by rady podać ilości na szklanki? Nie mam wagi kuchennej w domu 🙁
Teraz już za późno, bo musiałabym piec chleb jeszcze raz żeby to odmierzyć 🙁 Szczerze mówiąc nie lubię odmierzać na szklanki, bo każdy ma w domu jednak inną szklankę i potem by się pojawiały pretensje czytelników, że coś nie wyszło. A w pieczeniu chleba ważne są proporcje 🙂 Najtańszą wagę kuchenną można kupić już za jakieś 30 złotych w prawie każdym markecie, więc polecam inwestycję, bo to poprawia jakość wypieków.