Przepis

przygotowywanie składników
20 min
przygotowywanie składników

1. Siemię lniane wsypujemy do szklanki/miseczki i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na ok. 20 minut, po tym czasie konsystencją będzie przypominać kisiel.

wyrabianie i wyrastanie
65 min
wyrabianie i wyrastanie

2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wlewamy namoczone siemię na zmianę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto mikserem przez ok. 5 minut. Po czym zostawiamy je w misie na godzinę

formowanie
5 min
formowanie

3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat i formujemy długi wałek. Spłaszczamy go, aby miał szerokość ok. 8 cm i wycinamy po skosie trójkąty z ciasta.

drugie wyrastanie
20 min
drugie wyrastanie

4.. Trójkątne bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką na 20 minut.

pieczenie
14 min
pieczenie

5. Bułki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 230 stopni przez ok. 14 minut lub do momentu, aż będą rumiane. 5 minut przed końcem pieczenia lekko uchylamy drzwi piekarnika i spryskujemy bułeczki wodą.

Ocena czytelników: 5 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Ona 20 sierpnia 2024 o 21:22

    2 łyżeczki (zakładam, że to 10 gram tak), da 20 gram świeżych drożdży!

  • Bozena 16 czerwca 2024 o 19:58

    Witam ,bułeczki wyszły rewelacyjne , przerabiałam wiele przepisów i prawie nigdy nie byłam w 100% zadowolona z wypieku , głównie dlatego ze kruszyły sie , albo opadały po wyciagnieciu z piekarnika , a te z siemieniem lnianym sa puchate i mieciutkie . Intryguje mnie tylko czas na wyrastanie ciasta w przepisie , bo u mnie ten czas byl krótszy ok 120 min , i cały czas zastanawiam sie czy gdyby rosły 4 odziny były by lepsze ??

    • Małgosia 16 czerwca 2024 o 20:07

      Czas wyrastania ciasta drożdżowego lub tego na zakwasie podany w przepisie jest zawsze orientacyjny i należy go dostosować do tego, co dzieje się w misce 🙂 Ma na to wpływ wiele czynników, takich jak temperatura otoczenia, składników, pogoda w danym dniu, a także użyte składniki.
      Poza tym cieszę się, że nie czekała Pani 4 godziny, bo to tylko błąd w samej tabeli podsumowującej, zgłoszę do korekty 🙂

  • Maria 2 maja 2023 o 09:28

    Mam mąkę pszenną chlebową typ 750. Czy z niej również mogę zrobić te bułeczki? Jak ewentualnie zmodyfikować ilość składników?

  • Brydzia 25 grudnia 2019 o 19:04
    Ocena:

    Mniam mniam mniam

  • Karol 20 listopada 2016 o 13:29

    Twoje buleczki sa pyszne i takie proste do zrobienia
    A w dodatku zawsze wychodza , poooooolecam wszystkim

  • Basia 6 listopada 2016 o 20:40

    Bułeczki ,pyszniutkie , zniknęły bardzo szybko 🙂

  • Majka 19 września 2016 o 20:18
    Ocena:

    Zgadza się – pyszne i zdrowe 🙂 Pozostaną w stałym repertuarze 🙂

  • aneta 20 sierpnia 2016 o 21:19

    dziś piekłam wyszły przespyszne a to moje pierwsze bułki w życiu 🙂

  • Karola 8 lutego 2016 o 21:09

    Mozna użyć mąki żytniej razowej , pszenno-razowej albo żytniej?

    • Tosia 9 lutego 2016 o 18:00

      Z samej mąki razowej wyjdą bardzo zbite 🙁 można zastąpić w takich samych proporcjach mąką orkiszową jasną. Ewentualnie użyć pełnoziarnistej lub pszennej razowej pół na pół z pszenną, ale wtedy prawdopodobnie będzie trzeba dać więcej wody. Z mąki żytniej nie piecze się raczej na drożdżach, a już na pewno nie bułki 🙂

  • Anita 13 stycznia 2016 o 21:35

    Chyba źle się wyraziłam,chciałam uzyskac jedną podlużną bułkę ale ciasto rozpływa się więc zostaję przy trójkątach☺

  • Anita 12 stycznia 2016 o 23:19

    Bułeczki pychota ale za drugim razem przekombinowałam bo chcialam zostwic kształt wałka ale…upiekł się płaski placek. Teraz nie wiem czy trzeba pokroić wałek na mniejsze kształty?

    • Tosia 13 stycznia 2016 o 20:39

      Nie bardzo rozumiem, czyli chciała Pani upiec wałek, aby powstała z tego bagietka? To ciasto na bagietkę nie bardzo się nadaje, ale mamy na blogu dużo przepisów na różne fajne bagietki. A z tego ciasta jednak formowałabym bułeczki jak w przepisie 🙂

  • Marzena 10 stycznia 2016 o 17:34
    Ocena:

    Bułeczki są suuuper. Pierwszy raz upiekłam tak jak mówi przepis ale teraz cały czas coś dodaje lub zmieniam. Np mąkę robię pół na pół z żytnią ( wtedy trzeba dać 3 łyżeczki drożdży), dodawałam już dynię, dodawałam nasiona chia – bułeczki cały czas są superowe. Raz upiekłam jako chlebek, nie bułeczki. Dzięki za super przepis.

    • Tosia 10 stycznia 2016 o 18:03

      Cieszę się, że przepis wszedł do stałego repertuaru, oczywiście wszelkie modyfikacje mile widziane 🙂

  • ginger 25 października 2015 o 08:17

    Dałam pól kostki świeżych drożdży, następnym razem dam mniej. Rozpuściłam je w tej letniej wodzie, ale musiałam dać więcej mąki. Bułeczki super, wymagają mało pracy. Świeże na drugi dzień. Szkoda, że mało rumiane.

    • Basia 6 listopada 2016 o 20:39

      Witam , będą rumiane jeśli się je przekręci do” góry nogami” i można je posmarować margaryna od razu po upieczeniu i będą mieć piękny kolorek.

  • Kasia 21 października 2015 o 22:49

    Dzisiaj upiekłam bułeczki z siemieniem lnianym. Wyszły super 🙂 i bardzo smaczne. To już kolejny przepis z waszej stronki 🙂 Dziękuję 🙂

  • Ania 21 października 2015 o 18:14

    Mam tylko jedną prośbę, kiedy podajesz ilość drożdży instant dodaj proszę w nawiasie, obok ilość świeżych 😉

  • Anita 20 października 2015 o 09:45

    Świetny pomysł, dziś piekę 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Nasiona lnu
Nasiona lnu
Maleńkie, złote lub brązowe nasiona lnu charakteryzują się delikatnym orzechowo-gorzkawym smakiem. Siemię lniane można spożywać w całości lub w postaci zmielonej. Nasiona lnu doskonale wzbogacają wypieki …
Dowiedz się więcej