O tym, że siemię lniane jest niezwykle zdrowe wie chyba każdy. Znam kilka osób, które nie wyobrażają sobie początku dnia bez wypicia ciepłej wody z namoczonym siemieniem i np. dodatkiem soku z cytryny.
Z tych malutkich ziarenek można także zrobić kisiel, wystarczy zalać je mniejszą ilością wrzącej wody, a utworzą coś w rodzaju „kleju”. Taki kisiel używa się w wypiekach wegańskich jako zamiennik jajek, ale nie tylko. Ten dodatek wspaniale pasuje do ciasta chlebowego, ponieważ nawilża przyszły wypiek, sprawia się miąższ pieczywa robi się sprężysty, a przy okazji jeszcze ma wiele cennych walorów zdrowotnych.
Postanowiłam dodać go do ciasta na bułeczki, ale żeby było ciekawiej. Zdecydowałam, że bułki te wcale nie będą okrągłe jak zwykle. Uformowałam z ciasta długi wałek, spłaszczyłam go i powycinałam trójkąty. Tym sposobem wyszły trójkątne bułeczki, pyszne i zdrowe 🙂