Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajko, drożdże, letnie mleko, wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 45 minut, stawiamy w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
3. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm. Układamy na nim maliny, zostawiając brzegi wolne, posypujemy łyżką cukru (opcjonalnie) i zawijamy jak roladę od dłuższego boku.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4.Tak przygotowaną roladę wkładamy do keksówki i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chlebek smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy metodą góra-dół przez 25 minut. Wyciągamy z formy i studzimy.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min