Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajko, drożdże, letnie mleko, wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 45 minut, stawiamy w ciepłym miejscu.
formowanie
3 min
formowanie
3. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm. Układamy na nim maliny, zostawiając brzegi wolne, posypujemy łyżką cukru (opcjonalnie) i zawijamy jak roladę od dłuższego boku.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
4.Tak przygotowaną roladę wkładamy do keksówki i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
pieczenie
25 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chlebek smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy metodą góra-dół przez 25 minut. Wyciągamy z formy i studzimy.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej