Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy kakao, drożdże, cukier, jajko. Wlewamy stopniowo letnie mleko z olejem kokosowym i wyrabiamy ciasto 5 minut (ręcznie lub mikserem), aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
3. Ciasto dzielimy na 8 części. Owoce łączymy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Każdą część ciasta spłaszczamy, na środku kładziemy owoce i zbieramy brzegi ciasta ku środkowy tworząc krągłą bułeczkę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Tak uformowane bułeczki kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem.
pieczenie
pieczenie
5. Bułeczki pieczemy metodą góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 17 minut. W tym czasie w kąpieli wodnej (w miseczce nad rondlem z gotującą się wodą) rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym. Upieczony bułeczki polewamy czekoladą, zostawiamy do ostudzenia. Przed podaniem warto włożyć je na 30 minut do lodówki, aby polewa stężała.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min