Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy kakao, drożdże, cukier, jajko. Wlewamy stopniowo letnie mleko z olejem kokosowym i wyrabiamy ciasto 5 minut (ręcznie lub mikserem), aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
formowanie
5 min
formowanie
3. Ciasto dzielimy na 8 części. Owoce łączymy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Każdą część ciasta spłaszczamy, na środku kładziemy owoce i zbieramy brzegi ciasta ku środkowy tworząc krągłą bułeczkę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Tak uformowane bułeczki kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Bułeczki pieczemy metodą góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 17 minut. W tym czasie w kąpieli wodnej (w miseczce nad rondlem z gotującą się wodą) rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym. Upieczony bułeczki polewamy czekoladą, zostawiamy do ostudzenia. Przed podaniem warto włożyć je na 30 minut do lodówki, aby polewa stężała.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej