Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, jajko, drożdże. Stopniowo wlewamy topione masło oraz letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, delikatnie rozciągamy i dzielimy na 20 części, każdą spłaszczamy, kładziemy na środku truskawkę i zbieramy boki ciasta ku środkowi. Tak przygotowane mini bułeczki umieszczamy w posmarowanej olejem formie ciasno obok siebie.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w formie pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy metoda góra-dół do 180. Buchty smarujemy z wierzchu białkiem. Pieczemy przez 30 minut, aż bułeczki będą rumiane.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min