Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, łączymy z cukrem, solą i drożdżami. W rondlu topimy masło, w drugim rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Do mąki wbijamy jajko, powoli wlewamy topione masło na zmianę z ciepłym lekiem i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Dzielimy na 15 części, z każdej z nich formujemy kulkę, którą spłaszczamy. Na środku kładziemy łyżkę powideł i zawijamy boki ciasta tworząc bułeczkę. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, układamy w środku uformowane bułeczki złączeniem ku dołowi.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Wyrośnięte buchty smarujemy topionym masłem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Upieczone buchty posypujemy cukrem pudrem.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 4 ocen
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 45 min
Czas wypieku: 25 min