Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, łączymy z cukrem, solą i drożdżami. W rondlu topimy masło, w drugim rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Do mąki wbijamy jajko, powoli wlewamy topione masło na zmianę z ciepłym mlekiem i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Dzielimy na 15 części, z każdej z nich formujemy kulkę, którą spłaszczamy. Na środku kładziemy łyżkę powideł i zawijamy boki ciasta tworząc bułeczkę. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, układamy w środku uformowane bułeczki złączeniem ku dołowi.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
25 min
pieczenie
5. Wyrośnięte buchty smarujemy topionym masłem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Upieczone buchty posypujemy cukrem pudrem.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej