Bułeczki na parze są niezwykle delikatne, a do tego mają uniwersalne zastosowanie w kuchni. Przypominają trochę klasyczne pampuchy. Można je przygotować np. z mięsnym nadzieniem. Zjeść na ciepło jako dodatek do obiadu. A także i przede wszystkim traktować jako zwykłe bułeczki. Wychodzą z nich pyszne kanapki, wytrawne, jak i na słodko.
Warto spróbować bułeczki na parze 🙂
zastanawiam się czy w sokowniku by wyszły?
Nie mam pewności jak skonstruowany jest sokownik, ale zawsze można ułożyć sito lub tę jego część z otworami nad garnkiem, przykryć pokrywką i gotowe.
Bułeczki przepyszne zawsze wychodzą z tego przepisu,ja zawsze robię w specjalnym garnku na parę który na w sobie dziurki ale kładę pieluchę tetrową i wychodzę mega duże.smaczne
Polecam ten przepis. Właśnie kończy się ostatnia partia bułeczek, które moje córeczki uwielbiają.
Dlaczego partia? Bo robię je w szybkowarze i zajmuje to 3 min. Bułeczki rozdzielilam na mniejsze (niestety nie policzyłam ile mi ich wyszło bo dziewczyny kiedy w końcu zjemy) i wkładałam na sito okolo 5-6 szt na partię. To też dobre rozwiązanie jeśli macie takich małych miłośników bo zjedzą 1 partię i zrobi się kolejna. Oczywiście pod bułeczki położyłam papier do pieczenia, który wcześniej podziurawiłam patyczkiem.
Dziękuję za przepis i pozdrawiamy Ula , Amelcia i Nadusia.
P.S. nasz tata nie lubi bułek na parze – dziwak nie?
Czy można użyć maki pełnoziarnistej ? Staram się wystrzegać pszennej 🙂
Witam.
Tak, można użyć mąki pełnoziarnistej. Bułeczki będą odrobinę bardziej zbite, zmieni się konsystencja ciasta, ale powinny się udać 🙂
Można je umieścić w specjalnym parowarze?
Tak, w parowarze mogą wyjść nawet lepsze.
Pozdrawiam.