Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, drożdże, cukier. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto 3 minuty. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i wyrabiamy ciasto mikserem jeszcze 2 minuty, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
przygotowywanie nadzienia
10 min
przygotowywanie nadzienia
3. W tym czasie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, dodajemy bakalie i miód. Studzimy.
formowanie
2 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt na oprószonym mąką blacie. Smarujemy nadzieniem, pozostawiając wolne marginesy.
formowanie
2 min
formowanie
5. Zawijamy jak roladę od dłuższego boku. Przecinamy w połowie na pół zostawiając końcówkę nieprzeciętą. Zaplatamy warkocz, łączymy końce.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
6. Tak przygotowaną brioszkę przekładamy do formy keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
pieczenie
25 min
pieczenie
7. Brioszkę pieczemy przez 25 minut, metodą góra-dół w 190 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej