Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, drożdże, cukier. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto 3 minuty. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i wyrabiamy ciasto mikserem jeszcze 2 minuty, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
przygotowywanie nadzienia
przygotowywanie nadzienia
3. W tym czasie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, dodajemy bakalie i miód. Studzimy.
formowanie
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt na oprószonym mąką blacie. Smarujemy nadzieniem, pozostawiając wolne marginesy.
formowanie
formowanie
5. Zawijamy jak roladę od dłuższego boku. Przecinamy w połowie na pół zostawiając końcówkę nieprzeciętą. Zaplatamy warkocz, łączymy końce.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
6. Tak przygotowaną brioszkę przekładamy do formy keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
pieczenie
pieczenie
7. Brioszkę pieczemy przez 25 minut, metodą góra-dół w 190 stopniach.
Smakowita
Upieczoną brioszkę można podawać ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min