Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Do letniego mleka wbijamy jajka, dosypujemy cukier, drożdże suszone, mąkę pszenną oraz sól. Zaczynamy zagniatać ciasto. Gdy składniki się połączą, dodajemy po kawałku zimnego masła i zagniatamy, aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto na brioszkę z wiśniami przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
przygotowywanie nadzienia
5 min
przygotowywanie nadzienia
3. Starannie wydrylowane wiśnie posypujemy mąką i cukrem. Mieszamy.
formowanie
15 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto na brioszkę z wiśniami dzielimy na 10-12 części i formujemy z nich kule. Każdą kolejno rozpłaszczamy w dłoni i nadziewamy porcją wiśni. Zaklejamy. Kule ciasta układamy w foremkach keksowych.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
5. Przygotowane brioszki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
pieczenie
40 min
pieczenie
6. Wyrośnięte brioszki z wiśniami wstawiamy do piekarnika uprzednio rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy przez około 40 – 45 minut na rumiano.
Ocena czytelników: 4.75 z 4 ocen

Wasze komentarze

  • Żaneta 17 marca 2018 o 15:45
    Ocena:

    Zapomniałam o maśle, dodałam ciepłe po pierwszym wyrastaniu, ponownie wyrobiłam ciasto i zostawiłam jeszcze raz do wyrośnięcia. Wiśnie zastąpiłam gorzką czekoladą robiąc roladki zwinięte w kuleczkę. Wierzch broszki posypałam kruszonką z cukrem trzcinowym. Broszka wyszła obłędna. Super przepis!

  • Alicja 12 sierpnia 2016 o 10:53
    Ocena:

    Przepyszne wyglądają te bułeczki,od jakiegoś czasu chodzą za mną takie pysznosci aż tu nagle przepis mam na wyciągnięcie reki.Dzięki.Pozdrawiam.

  • Alicja 12 sierpnia 2016 o 10:38
    Ocena:

    Przepyszne wyglądają.Będzie to mój pierwszy wypieki po powrocie z wakacji.

  • Magda 21 lipca 2016 o 00:10

    Ciasto z dokładnie takich proporcji jak podane, nie zmieściło się w keksówce 12×24, wiśni też było za dużo. Dobrze, że miałam jeszcze jedną mniejszą keksowkę, wyszła mi z tego druga broszka.

  • Agnieszka 7 czerwca 2016 o 06:04

    Fajny przepis. Ja zdecydowalam sie na eksperyment; zamiast czesci jajka dodalam bardzo dojrzalego banana rozgniecionego widelcem oraz szczypte kardamonu. Dodalam za to mniej cukru. Brioszka ma lekko owocowy posmak. A z wisniami to juz po prostu raj. 🙂
    Swietne ogolne porady dotyczace przygotowywania ciasta drozdzowego.

    • Tosia 9 czerwca 2016 o 11:40

      Super modyfikacja z bananem, też tak czasem robię przy wypiekach 🙂 A masło można zastąpić olejem kokosowym w wersji wegańskiej 😉

  • Dorota 20 lipca 2015 o 21:29

    Uciekło gdzieś jajko w przepisie 😉
    Właśnie szykuję 😉

    • Tosia 21 lipca 2015 o 20:44

      Faktycznie! Jajko dodajemy do suchych składników, przed letnim mlekiem 😉
      Dzięki za czujność.

  • Halina 20 lipca 2015 o 18:29
    Ocena:

    W taki upał drożdżowe rośnie błyskawicznie. Przepysznie wyglądają Twoje brioszki.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Gold
Wariant GOLD z dodatkiem masła to nowy mix, którego przyjemny, maślany smak płynie z połączenia olejów i tłuszczów roślinnych oraz masła.
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej