Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę pszenną wsypujemy do misy, dodajemy suszone drożdże instant, cukier, jajko. Wlewamy stopniowo topione masło oraz letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem, aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Tak przygotowane ciasto na chałkę zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. W tym czasie łączymy posiekane zimne masło z mąką i cukrem. Utworzoną kruszonkę wstawiamy do lodówki.

formowanie
5 min
formowanie

3. Wyrośnięte ciasto na chałkę kładziemy na blacie i dzielimy na 3 części. Formujemy długie wałeczki takiem samej długości. Delikatnie je spłaszczamy przy pomocy wałka i kładziemy w odstępach maliny. Następnie zbieramy boki ciasta i łączymy je tworząc 3 rulony z malinami w środku.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

4. Zaplatamy chałkę z trzech pasm i kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.

przygotowanie do pieczenia
5 min
przygotowanie do pieczenia

5. Wyrośniętą chałkę z malinami smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy kruszonką.

pieczenie
30 min
pieczenie

6. Chałkę z malinami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej