Uwielbiam piec chałkę o każdej porze roku, zależnie od okazji i sezonowości zmieniam w niej dodatki. W Wielkanoc stawiam na klasyczną dwupiętrową, zimą piekę ją z marcepanem, wczesną jesienią ze śliwkami, a tego lata postawiłam na maliny.
Owoce w ciekawy sposób można przemycić do chałki umieszczając je w pasmach, z których zaplatamy chałkę. Z wierzchu kruszonka i można być w słodkim raju 🙂
Zapraszam do pieczenia chałki z malinami!
Drożdże są ważnym składnikiem chałki z malinami. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Używając drożdży świeżych warto zrobić wcześniej zaczyn. Na szczęście nie jest to trudne, a wymaga od nas spędzenie zaledwie 5-15 minut dłużej w domowej piekarni niż w przypadku wersji instant. Więcej na temat zaczynu drożdżowego w poradniku „Jak zrobić zaczyn drożdżowy?„.