Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Podgrzewamy mleko z masłem tak, by było ciepłe, ale nie gorące.
Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta
2. Do ciepłego mleka dosypujemy cukier, drożdże, wbijamy jajko, dolewamy mleko i dodajemy mąkę. Wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto na chałkę z malinami.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Dobrze wyrobione ciasto na chałkę z malinami przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
formowanie
5 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto na chałkę z malinami dzielimy na 6 części.
formowanie
10 min
formowanie
5. Każdą z części rozwałkowujemy i nadziewamy malinami. Rolujemy.
formowanie
10 min
formowanie
6. Dwa wałeczki zwilżamy wodą i obtaczamy w pokruszonych migdałach.
formowanie
5 min
formowanie
7. Układamy po trzy wałeczki i skręcamy je zaciskając końce.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
8. Chałkę z malinami układamy na blasze i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu smarujemy chałkę rozmąconym jajkiem.
pieczenie
30 min
pieczenie
9. Chałkę z malinami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 30 minut.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej