Powoli kończy się już sezon na wiśnie, ale póki jeszcze można dostać je na straganach, proponuję dodać je do lekko słodkiego ciasta drożdżowego, razem z gorzką czekoladą. Z tak przygotowanego ciasta można uformować bułki, albo cienkie i podłużne paluchy, które będą super przekąską piknikową w ostatni weekend wakacji.
Kawałki gorzkiej czekolady pod wpływem ciepła delikatnie się rozpuszczają między miąższem paluchów, a wiśnie nadają ciekawego orzeźwienia i idealnie się komponują. Musicie spróbować 🙂
Zrobiłam z mrożonymi malinami , wyszły przepyszne .
Cieszę się 🙂
czy wiśnie mogą być mrożone
Mogą.
Czy zamiast drożdży instant można dodać świeże i w jakiej proporcji? Bardzo dziekuje.
Świeżych drożdży dajemy zawsze 2 razy więcej, więc łatwo to obliczyć. W zaokrągleniu będzie to 15 g i oczywiście ze świeżych drożdży trzeba zrobić jeszcze rozczyn.