Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Składniku umieszczamy w misie i wyrabiamy elastyczne ciasto. Zostawiamy je pod przykryciem na godzinę.
formowanie
formowanie
2. Ciasto dzielimy na 6 części, każdą z nich w razie potrzeby podsypujemy z wierzchu mąką i formujemy podłużne paluchy. Układamy je w odstępach na blasze i przykrywamy na 40 minut.
przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
3. Winogrona przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Wyrośnięte paluchy dekorujemy połówkami winogron. Część z nich polewamy miodem i posypujemy makiem, a pozostałe skrapiamy oliwą i posypujemy parmezanem.
pieczenie
pieczenie
4. Paluchy pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 18-20 minut w 190 stopniach. Upieczone studzimy krótko na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 20 min