Przepis

wyrabianie
60 min
wyrabianie
1. Składniku umieszczamy w misie i wyrabiamy elastyczne ciasto. Zostawiamy je pod przykryciem na godzinę.
formowanie
40 min
formowanie
2. Ciasto dzielimy na 6 części, każdą z nich w razie potrzeby podsypujemy z wierzchu mąką i formujemy podłużne paluchy. Układamy je w odstępach na blasze i przykrywamy na 40 minut.
przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
3. Winogrona przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Wyrośnięte paluchy dekorujemy połówkami winogron. Część z nich polewamy miodem i posypujemy makiem, a pozostałe skrapiamy oliwą i posypujemy parmezanem.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Paluchy pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 18-20 minut w 190 stopniach. Upieczone studzimy krótko na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej