Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, rozgniecionego banana, topione masło. Dodajemy letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
3. W tam czasie na patelni podsmażamy wiśnie z posiekanym rozmarynem (zostawiamy 2 łyżki by posypać górę) i łyżką cukru. Po kilku minutach odsączamy z soku i studzimy. Twaróg łączymy z jajkiem i ostudzonymi wiśniami.
formowanie
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na koło o grubości 0,5 cm. Dzielimy na 8 trójkątów. Na \"podstawie\" każdego wykładamy po łyżce farszu i zawijamy ku wierzchołkowi tworząc rogale.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Tak przygotowane rogaliki układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. rogaliki smarujemy białkiem i posypujemy rozmarynem. Pieczemy 16 minut, aż się zarumienią.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min