Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, rozgniecionego banana, topione masło. Dodajemy letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
przygotowywanie farszu
7 min
przygotowywanie farszu
3. W tam czasie na patelni podsmażamy wiśnie z posiekanym rozmarynem (zostawiamy 2 łyżki by posypać górę) i łyżką cukru. Po kilku minutach odsączamy z soku i studzimy. Twaróg łączymy z jajkiem i ostudzonymi wiśniami.
formowanie
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na koło o grubości 0,5 cm. Dzielimy na 8 trójkątów. Na \"podstawie\" każdego wykładamy po łyżce farszu i zawijamy ku wierzchołkowi tworząc rogale.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Tak przygotowane rogaliki układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
16 min
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. rogaliki smarujemy białkiem i posypujemy rozmarynem. Pieczemy 16 minut, aż się zarumienią.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej