Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę przesiewamy do misy, łączymy z cukrem, solą i drożdżami. W rondlu topimy masło, w drugim rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Do mąki wbijamy jajko, powoli wlewamy topione masło na zmianę z ciepłym mlekiem i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.

wyrastanie
60 min
wyrastanie

2. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.

porcjowanie
10 min
porcjowanie

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Dzielimy na 15 części, z każdej z nich formujemy kulkę, którą spłaszczamy.

formowanie i nadziewanie
10 min
formowanie i nadziewanie

4. Na środku każdej porcji kładziemy łyżkę powideł i zawijamy boki ciasta tworząc bułeczkę.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

5. Naczynie do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy w środku uformowane bułeczki złączeniem ku dołowi. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut. Wyrośnięte buchty smarujemy topionym masłem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

pieczenie
25 min
pieczenie

6. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Upieczone buchty posypujemy cukrem pudrem.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej