Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Mąkę pszenną przesiewamy do misy. W rondelku topimy masło, w drugim podgrzewamy mleko, aby było letnie. Do mąki dodajemy cukier, drożdże i szczyptę soli. Wlewamy powoli na przemian mleko z masłem i wyrabiamy ciasto. Po 3 minutach wyrabiania dorzucamy garść malin, które w trakcie zagniatania rozgniotą się i zabarwią ciasto na różowo. Ciasto po 6 minutach powinno być elastyczne.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 45 minut.
formowanie
5 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, dzielimy na 12 części, z każdej z nich formujemy kulkę, którą spłaszczamy. Na środku każdego \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"placka\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" kładziemy ok. 3 maliny (można dodać szczyptę cukru), brzegi ciasta zlepiamy ku środkowi (jak pyzę). Zlepieniem ku dołowi, kładziemy uformowane bułeczki na blasze.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
4. Maślane bułeczki z malinami przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 45 min. do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Rozbełtanym żółtkiem z odrobiną mleka smarujemy wierzch bułeczek. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni i pieczemy przez ok. 15 minut, aż wierzch bułeczek się zarumieni.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej