Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą łyżką składniki na zaczyn. Przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny. Po upływie tego czasu zaczyn powinien się powiększyć i zacząć bąbelkować.
wyrabianie
wyrabianie
2. Kus kus zalej wrzątkiem zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (ja zalałam nieco ponad jego wysokość). Odstaw, aby spęczniał i ostygł. Po upływie czasu wyrastania zaczynu wlej go do większej miski, dodaj resztę składników na ciasto właściwe poza wodą. Powoli dolewaj wodę i i zacznij zagniatać ciasto. Zagniataj aż będzie miało jednolitą konsystencję.
wyrastanie
wyrastanie
3. Prostokątną formę o długości 15 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Wsadź ciasto do środka, uklep i odstaw przykryte materiałową szmatką w ciepłe miejsce na ok. 4-6 godzin. Ciasto powinno znacznie urosnąć.
pieczenie
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz ok. 35 minut aż ciasto zbrązowieje od góry. Odstaw do ostygnięcia na kratce od piekarnika. Krój po ostygnięciu.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 10 godz 35 min
Czas wyrastania: 10 godz
Czas wypieku: 35 min