Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Zetrzyj buraki na tarce. Wrzuć je do miski razem z mąką, drożdżami, solą, rozmarynem i cukrem. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto. Zagniataj i dolewaj aż osiągnie konsystencje lepkiej plasteliny. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
formowanie
formowanie
2. Ciasto podsyp mąką, aby myło miej klejące i uformuj z niego długi rulon, który powinien być dwa razy cieńszy nich planowana bagietka. Rulon ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub blasze nieprzywierającej. Umieść rulon przy jednej ze ścianek blachy, tak aby blokowała rozrastanie się. Z drugiej strony zablokuj ciasto zrolowaną szmatką.
wyrastanie
wyrastanie
3. Całość przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny aż bagietka znacznie urośnie do góry.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij ściereczkę i wstaw bagietkę do piekarnika na 20 min, aż po wsadzeniu w nią wykałaczki, do wykałaczki nie przyklei się ciasto.
Smakowita
Ocena czytelników: 4 z 2 ocen
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min