Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj w misce mąkę, drożdże i sól. Dodaj sok z buraków i powoli zacznij dolewać wody i zagniatać ciasto. Zagniataj, aż ciasto będzie mieć elastyczną, lekko lepką konsystencję.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Miskę wyłóż folią do żywności, obsyp mąką, wsadź do niej ciasto i przykryj kolejną warstwą folii do żywności. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok rozgrzanego palnika) na 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto, uformuj rulon i pokrój na 4 równe kawałki. Z każdego kawałka uformuj kształt bułeczki. Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bułki i całość przykryj folia aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz bułeczki przez ok. 15-20 minut, wsadzając co jakiś czas wykałaczkę i sprawdzając czy wyjdzie sucha. Nie można dopuścić, żeby bułeczki zaczęły brązowieć, gdyż to zniszczy efekt kolorystyczny. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 35 min
Czas wyrastania: 2 godz 15 min
Czas wypieku: 20 min