Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Wymieszaj ze sobą w misce lub na blacie mąkę, drożdże, sól i curry. Posiekaj czosnek i dodaj do mieszanki. Dolej jogurt i zacznij zagniatać ciasto. W miarę zagniatania dolewaj ciepłą wodę aż ciasto uzyska elastyczną, nie przywierającą do ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) na ok. 1, 5 godziny.
pieczenie
pieczenie
3.Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury ( u mnie 280 stopni). Wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę, uformuj z ciasta rulon i pokrój na 6 równych części. Każdą część cienko rozwałkuj na kształt elipsy. Ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze. Wstaw do piekarnika, gdy mocno się nagrzeje. Piecz przez ok. 6-7 minut. Nie dawaj mu ostygnąć, zjedz od razu:)
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 0 min
Czas wyrastania: 2 godz 15 min
Czas wypieku: 10 min