Czosnkowe chlebki naan
Domowe czosnkowe chlebki naan to coś więcej niż tylko dodatek do obiadu. Ten chrupiący placek na bazie mąki pszennej typ 650, jogurtu naturalnego i czosnku świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po ostygnięciu. Uwielbiam piec naan – to jeden z tych wypieków, który daje dużo radości i nie wymaga specjalnych sprzętów. Wystarczy patelnia i kilka składników z kuchennej szafki.
Skąd pochodzi naan i jak się go jada?
To pieczywo pochodzi z Azji Południowej. Najczęściej kojarzymy je z kuchnią indyjską i pakistańską. Podaje się je do dań curry, gulaszy, zup i sałatek. Ale w domowej wersji czosnkowe naan świetnie odnajduje się także w roli samodzielnej przekąski. Często podaję je na spotkaniach z przyjaciółmi – znikają ze stołu błyskawicznie.
Z czym podać czosnkowe chlebki naan?
Czosnkowe chlebki naan z kozieradką mają wyrazisty, orientalny aromat, ale są bardzo uniwersalne. Możemy podać je z hummusem, pastą z pieczonej papryki, twarożkiem z ziołami, sałatką z soczewicy albo po prostu z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi. U mnie często zastępują tradycyjne bułki na grilla. Wystarczy je tylko podgrzać i gotowe.
Czy naan trudno się robi?
Jedna z rzeczy, która mnie zaskoczyła przy pierwszych próbach z naan, to szybkość przygotowania. Nie trzeba czekać godzinami, aż ciasto wyrośnie. Dzięki instant drożdżom i ciepłemu mleku proces idzie sprawnie. Idealne, kiedy brakuje pieczywa, a nie chce się wychodzić z domu.
Czosnkowe chlebki naan – prosto i smacznie
Ten przepis na czosnkowe chlebki naan zawiera składniki, które wiele osób ma zawsze pod ręką. Mąka pszenna typ 650, jogurt naturalny, czosnek, sól i oliwa – to baza. Warto mieć też w szafce kozieradkę, bo dodaje charakteru. Nie bójcie się eksperymentować. Możecie dorzucić posiekaną kolendrę, starty ser, czy trochę chilli, jeśli lubicie ostrzej.
Pochwalcie się swoimi wypiekami!
Upiekliście już własne czosnkowe chlebki naan? Napiszcie w komentarzu, jak wyszły! A jeśli macie ochotę, wrzućcie zdjęcia – uwielbiam oglądać wasze wypieki.
Polecam też inne przepisy z chlebki naan, które mogą wam się spodobać:
Zabieram sie za nie tylko prosze mi napisac ile chlebkow wychodzi na taka ilosc maki i reszty? Mam jutro gosci i zastanawiam sie czy wyjdzie mi kolo 10 czy robic na 2x?
z 300g powinno wyjść ok 6 chlebków. Wszystko zależy też od wielkości i sposobu wałkowania 🙂
Upiekłam chlebki. Poezja, cudowny przepis, wszystko wyrosło i wyszło jak nalezy! Jedyną modyfikacją było dodanie do ciasta zmielonego rozmarynu, lubczyku i oregano. Chlebki podbiły serca moich gości. Wielkie dzięki!
Czy chlebki się je ciepłe czy zimne ? A jak długo są dobre o upieczeniu?
Można na ciepło lub na zimno, a także je odgrzewać nawet po kilku dniach 🙂
Jest to jeden z kolejnych przepisów na Naan i czytając go miałem wrażenie że został przygotowany przez mężczyznę a tu … Tosia 🙂 gratulacje. Jedyne co mógł bym zasugerować to dorzucić do mąki 1-2 łyżeczki cukru aby ułatwić drożdżom instant namnażanie się. Ja mieszam sezam z mąką a jak kładę chlebki na blasze smaruję je Zatarem z oliwą i solą ….. bomba.
Nie wiem czy to komplement, bo dlaczego kobieta miałaby gotować i piec gorzej? 🙂
Jeśli chodzi o dodatek cukru, moim zdaniem niewiele to zmieni w rozwoju drożdży instant, bardziej ten dodatek przydaje się przy drożdżach świeżych. A jako KOBIETA unikam cukru, tam gdzie jego dodatek zbędny.
Fajny patent z sezamem i zatarem. Pozdrawiam!
Tak to komplement – i nie chodzi o to że kobiety pichcą gorzej a o to że słabiej opisują przepisy. 🙂
A ja mam pytanko odnośnie ustawień w piekarniku: góra -dół, czy sama góra a może górny grill?
Zawsze góra-dół, jeśli inaczej to jest to zaznaczone w przepisie 🙂
Chciałabym zrobić ciasto rano, a upiec chlebki po powrocie z pracy i zastananawiam się jak to zrobić. Czy można wyrobić ciasto i włożyć na czas wyrastania do lodówki?
Dokładnie tak, wyrabiamy i do lodówki, a godzinę przed pieczeniem wyciągamy, doprowadzamy do temperatury pokojowej, formujemy i zostawiam do wyrośnięcia w cieple 🙂
Chlebki przepyszne , jak zresztą wszystko co proponujecie .Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję za Wasze inspiracje kulinarne.
proponuje darować sobie takie wypociny.chlebek czosnkowy z jednym ząbkiem czosnku,gdzie w innych przepisac jest od 5 ząbków wzwyż…za to jakaś kozieradka…chyba sama te peany-opinie dla siebie napisałaś…
Przy tak małych chlebkach i przepisie na małą ilość ciasta 1-2 ząbki polskiego czosnku o intensywnym aromacie w zupełności wystarczą. W zamyśle miały to być chlebki naan z czosnkiem, a nie czosnek z chlebkami. Może się Panu nie podobać przepis, zdarza się, ale proponuję na świat nie patrzeć tylko w czarnych barwach i atakować kogoś z takiego powodu, jeszcze oskarżając o pisanie sobie samej komentarzy. Pozdrawiam.
Cudowny przepis 🙂 dodałam od siebie suszone pomidory z solą morską i szczypiorkiem. Przepyszne wyszło, Będę robić często 🙂 a jeden gorący zapodałam sobie z mozarellą, pomidorkiem i oliwą z ziołami, Ciągle mam ślinotok 🙂
Świetna modyfikacja z dodatkiem suszonych pomidorów 🙂
Polecam też przepis na chlebki naan z woka/patelni: https://smakowitychleb.pl/chlebki-naan-woka/
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.
Dzięki Wam nauczyłam się piec dobre chleby, drożdże i zakwasy już mi niestraszne i ogóle uwielbiam oba Wasze blogi, często wykorzystuję Wasze pomysły. A na jutro zaplanowałam roladę chlebową z Toskanii. Pozdrawiam gorąco i jeszcze raz dziękuję 🙂
Bardzo nam miło, dziękujemy za miłe słowa 🙂
Hej, zrobiłam chlebki według Twojego przepisu, były smaczne, ale chyba troche za długo trzymałam w piekarniku, bo masło wyparowała i były suche:P następnym razem dam nieroztopione masło, żeby były bardziej takie wilgotne 🙂 Pozdrawiam !
Hej, cieszę się, że wyszły. A tego typu modyfikacje są jak najbardziej dozwolone 🙂
Super! Pyszne i mięciutkie 🙂 do ciasta dodałam 2łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią i wszyscy się zachwycali 🙂
Super, cieszę się, że się udały i podoba mi się taka modyfikacja 🙂
A możesz mi podac przepis jak zrobić te chlebki ze swiezych drożdży? dziękuję…. Ewcia
Oczywiście. Ok. 10 g drożdży kruszymy do miseczki, zalewamy odrobiną letniego mleka (ilość proszę odjąć z przepisu). Dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i zostawiamy na kilka minut do rozpuszczenia.
Następnie aktywne drożdże mieszamy z pozostałymi składnikami i działamy według przepisu.
Fajnie, ale z tego co widzę to chlebki posypałaś czarnuszką a nie kozieradką. Kozieradka jest żółta i nieco inna w smaku. Ale przepis świetny!
PYCHA! Rewelacja! I jeszcze jak szybko się robi! Gorco polecam i dziękuję za przepis,
pozdrawiam patka
Bardzo się cieszę, że chlebki się udały i smakowały. Zachęcam do wypróbowania też innych przepisów.
Pozdrawiam serdecznie.