Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę mieszamy z solą i drożdżami. W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie, lecz nie gorące. Na środku mąki robimy wgłębienie, dodajemy jogurt naturalny i powoli mieszamy z suchymi składnikami. Stopniowo wlewając letnie mleko i oliwę wyrabiamy przez kilka minut ciast, aby uzyskać z niego formę kuli.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
formowanie
3.Na patelnię wrzucamy posiekany drobno czosnek i 3 łyżki masła. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia, pilnując by czosnek się nie przypalił. Zestawiamy z ognia i studzimy. Gdy ciasto powiększy objętość dzielimy ja na 8 części. Każdą kulkę z ciasta wałkujemy na podłużną \"łezkę\". Chlebki naan obsypujemy kozieradką, którą dociskamy palcami lub wałkiem do ciasta. Wierzch chlebków smarujemy roztopionym masłem z czosnkiem.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy w termoobiegu do najwyższej temperatury 250 stopni. Chlebki kładziemy na rozgrzanej blasze i wkładamy ją na najwyższym stopniu piekarnika. Pieczemy przez 7-10 minut aż chlebki się zarumienią.
Smakowita
Ocena czytelników: 3.67 z 3 ocen
Czas całkowity: 1 godz 30 min
Czas wyrastania: 1 godz 20 min
Czas wypieku: 10 min