Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, jogurt naturalny i sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez ok. 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 h.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 lub 8 części. Z każdej z nich formujemy podłużny placuszek w kształcie łezki, spłaszczając go delikatnie dłonią.
smażenie
smażenie
4. Tak uformowane chlebki smarujemy oliwą wymieszany z przyprawami i smażymy na rozgrzanym woku po 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe chlebki naan serwujemy od razu lub owijamy w ściereczkę, aby zachowały dłużej świeżość.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 5 min
Czas wyrastania: 1 godz 35 min
Czas wypieku: 30 min