Przepis

przygotowywanie składników
15 min
przygotowywanie składników
1. Do mleka dodajemy miód, olej rzepakowy i nasiona kopru włoskiego. Całość powoli podgrzewamy do zagotowania. Następnie studzimy całkowicie.
Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
2. Do wystudzonego mleka z dodatkami dodajemy obie mąki, suszone drożdże, sól oraz kwaśną śmietanę. Zagniatamy ciasto na podpłomyki tak długo, aż stanie się gładkie i elastyczne.
wyrastanie
600 min
wyrastanie
3. Dobrze wyrobione ciasto na oryginalne szwedzkie podpłomyki przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przykrywamy szczelnie i wstawiamy do lodówki na noc – na ok. 8 godzin.
dzielenie
10 min
dzielenie
4. Następnego dnia ogrzewamy ciasto na szwedzkie podpłomyki do temperatury pokojowej i dzielimy na około 10 części. Każdą wałkujemy cienko.
formowanie
5 min
formowanie
5. Każdy placek nakłuwamy gęsto widelcem.
pieczenie
20 min
pieczenie
6. Patelnię o grubym dnie mocno rozgrzewamy. Opiekamy oryginalne szwedzkie podpłomyki po ok. 2 minuty z każdej strony – aż się zarumienią.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej