Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu. W tym czasie fetę rozkruszamy widelcem, dodajemy żółtko i ulubione zioła (u mnie bazylia i suszona czubryca).
formowanie
formowanie
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat podsypany kaszą i dzielimy je na 17 części. Delikatnie je rozpłaszczamy, na środku każdego kółka kładziemy łyżeczkę farszu, zbieramy boki ciast ku środkowi formując małą bułeczkę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Okrągłą formę (u mnie do tarty o średnicy 23 cm), skrapiamy oliwą i posypujemy kaszą manną. Tak przygotowane mini bułeczki układamy ciasno w formie złączeniem ku dołowi. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy ulubionymi suszonymi ziołami, pieczemy metodą góra-dół przez 25 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min