Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
1. Szpinak rozmroź podgrzewając na patelni, a następnie podsmaż, żeby odparować z wody. Gdy woda zniknie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia. Do wystudzonego szpinaku dodaj rozkruszony ser feta i dobrze wymieszaj.
wyrabianie
wyrabianie
2. Przygotuj ciasto. Pomieszaj ze sobą mąkę, sól, drożdże i wodę. Zagnieć aż stworzysz elastycznie ciasto.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Odstaw ciasto pod przykryciem szmatki w ciepłe miejsce na ok. 1,5, aby ciasto wyrosło.
formowanie
formowanie
4. Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z ciasta rulon. Rulon pokrój na 8 równych części. Każdą rozwałkuj i nałóż na środek dużą łyżkę szpinaku (jak na zdjęciu). Zawiń boki ciasta do góry i sklej. Obróć na drugą stronę, lekko uformuj bułeczkę i odstaw na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Powtarzaj czynności w stosunku do każdej następnej bułeczki.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Blachę przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 30 minut.
pieczenie
pieczenie
6. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw bułeczki i piecz ok. 15 minut aż lekko zbrązowieją.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 15 min