Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, ciasto wyrabiamy kilka minut. Stanie się elastyczne, ale będzie trochę klejące.
wyrastanie
wyrastanie
2. Przykrywamy miskę folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na noc (co najmniej 8 godzin). Ciasto powinno znacznie urosnąć.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy podłużną ciabattę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Uformowaną ciabattę kładziemy na blasze wyłożoną pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
5. Ciabattę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut w 200 stopniach.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 10 godz 20 min
Czas wyrastania: 10 godz
Czas wypieku: 20 min