Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże i sól. Stopniowo wlewamy oliwę na zmianę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto przez 6 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczną kulę z ciasta przekładamy do misy, przykrywamy ją ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 h.
formowanie
formowanie
3. W tym czasie siekamy drobno oliwki i zioła, mieszamy je ze sobą i dodajemy oliwę. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto dzielimy na 5 porcji. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 15x25 cm. Wzdłuż dłuższego boku wykładamy farsz oliwkowy i zawijamy ciasto jak roladę. Przyszłą bułeczkę kładziemy na blasze złączeniem ku dołowi i nacinamy ją w dwóch miejscach, aby pokazać farsz. Bułeczki również można zawinąć, tworząc z nich \"ślimaczki\". Czynność powtarzamy z każdą porcją ciasta.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy ziołami. Bułki pieczemy przez ok. 17 minut, aż będą rumiane. Studzimy przed podaniem na kuchennej kratce.
Smakowita
Serwujemy ze Smakowitą Pajdą.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 17 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 17 min