Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, jogurt naturalny, pokrojone drobno pomidory, posiekane zioła. Wlewamy stopniowo wodę z oliwą i wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie skropionej oliwą na godzinę pod przykryciem.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie formujemy podłużną ciabattę, kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Boki ciasta podtrzymujemy \\\\\\\\\\\\\\\"rulonikami\\\\\\\\\\\\\\\" ze ściereczek, aby ciabatta nie rozrosła się na boki. Przykrywamy z wierzchu ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Ciabattę pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.
Smakowita
Upieczoną ciabattę podajemy ze Smakowitą de luxe.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min