Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, jogurt naturalny, pokrojone drobno pomidory, posiekane zioła. Wlewamy stopniowo wodę z oliwą i wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie skropionej oliwą na godzinę pod przykryciem.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie formujemy podłużną ciabattę, kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Boki ciasta podtrzymujemy \\\\\\\\\\\\\\\"rulonikami\\\\\\\\\\\\\\\" ze ściereczek, aby ciabatta nie rozrosła się na boki. Przykrywamy z wierzchu ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Ciabattę pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej