Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomidory skrapiamy oliwą, kładziemy na blasze i pieczemy przez 20-30 minut w 200 stopniach. Ostudzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Mąkę (400 g) wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól i pieczone pomidory, razem z sokiem. Powoli wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut. Po tym czasie ciasto będzie lśniące i lejące.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Przykrywamy misę ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Do podrośniętego ciasta dosypujemy 100 g mąki. Ciasto zagniatamy, aż nie będzie się lepić i formujemy podłużną ciabattę. Ja dodatkowo wykręciłam ciasto, rolując je na podsypanej mąką stolnicy. Uformowaną ciabattę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. W wyrośnięte ciasto wbijamy pomidorki koktajlowe. Blachę z przyszłą ciabattą wkładamy do rozgrzanego pieca. Chlebek pieczemy w termoobiegu w temperaturze 250 stopni przez 20-25 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 4 godz 25 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 25 min