Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy przesiewamy 550 g mąki. Robimy wgłębienie, dodajemy aktywne zakwasy. Do misy wsypujemy też sól i cukier. Zaczynamy powoli wlewać letnią wodę, na przemian z oliwą i wyrabiać ciasto. Po 6 minutach zagniatania, ciasto będzie przypominało konsystencją gęstą śmietanę, tak ma być, ponieważ w późniejszym etapie dodajemy jeszcze mąkę.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie lub przekładamy je do nowej. Miskę przykrywamy folią spożywczą lub szmatką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 2-3 godziny, do wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Na stolnicę przesiewamy 100 g mąki. Wykładamy na nią wyrośnięte ciasto i zagniatamy do momentu, aż ciasto przestanie się lepić (być może zostanie trochę mąki). Z ciasta formujemy podłużny, szeroki wałek. Blachę wykładamy pergaminem. Przekładamy uformowany ciasto, złączeniem ku dołowi. Boki przyszłej ciabatty zabezpieczamy wałeczkami ze ściereczek. Ciasto przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Ciabattę pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę i dopiekamy jeszcze 20-25 minut. Upieczoną studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 7 godz 35 min
Czas wyrastania: 7 godz
Czas wypieku: 35 min