Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, sól i oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut
wyrastanie
wyrastanie
2. Zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie podsypujemy blat mąką. Przekładamy ciasto i formujemy podłużną bagietkę. Kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Z dwóch stron otaczamy ciabattę rulonami ze ściereczki i przykrywamy na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą. Pieczemy w termoobiegu przez 6 minut w 240 stopniach. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy tryb góra-dół i temperaturę 200 stopni. Pieczemy jeszcze 20 minut. Upieczoną ciabattę studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 4 ocen
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 45 min
Czas wypieku: 25 min