Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, sól i oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.

wyrastanie
60 min
wyrastanie

2. Zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.

drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie

3. Po tym czasie podsypujemy blat mąką. Przekładamy ciasto i formujemy 2 podłużne ciabatty. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem. Z dwóch stron otaczamy ciabatty rulonami ze ściereczki i przykrywamy na 40 minut.

pieczenie
26 min
pieczenie

4. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą. Pieczemy w termoobiegu przez 6 minut w 240 stopniach. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy tryb góra-dół i temperaturę 200 stopni. Pieczemy jeszcze 20 minut. Upieczone ciabatty studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej