Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy posiekane zioła, aktywny zakwas i sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto mikserem 5 minut.

wyrastanie
180 min
wyrastanie

2. Zostawiamy w misie pod przykryciem na 3 godziny, w tym czasie ciast krótko składamy co 30 minut.

formowanie
60 min
formowanie

3. Po 3 godzinach wyrastania przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Formujemy z ciasta podłużną ciabattę. Kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem, po bokach kładziemy zawinięte w ściereczki rulony (aby ciasto nie rozrosło się na boki). Z wierzchu przykrywamy dodatkowo ściereczką. Zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.

pieczenie
30 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Ciabattę pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej