Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Szparagi myjemy, odrywamy twarde końcówki, resztę kroimy w kostkę, zostawiając w całości główki. Trzy szparagi odkładamy do ozdoby, resztę wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 5 minut, aż będą miękkie, ale przy tym jędrne. Studzimy.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do misy przekładamy potrzebną część aktywnego zakwasu, dodajemy podgotowane szparagi, mąkę, oliwę i sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
3. Luźne ciasto zostawiamy w misie na godzinę.
formowanie
formowanie
4. Po tym czasie dodajemy dodatkowe 100 g mąki i zagniatamy jeszcze raz ciasto, tym razem sprawiając, aby było elastyczne. Zostawiamy je w misie na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Po godzinie zwilżamy dłonie wodą i krótko składamy ciasto w misie. Przykrywamy i zostawiamy na godzinę.
pieczenie
pieczenie
6. Następnie (w sumie po 3 godzinach) przekładamy ciasto na blat. Podsypujemy odrobiną mąki i formujemy podłużną ciabattę. Kładziemy ją na blasze, wierzch dekorujemy 3 szparagami. Tak uformowany chlebek przykrywamy ściereczką na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciabattę pieczemy przez 25 minut, aż będzie rumiana.
Smakowita
Studzimy na kuchennej kratce, podajemy ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 25 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 25 min