Ciabatta ze szparagami na zakwasie
W kuchni często kieruję się sezonowością produktów i porami roku, dlatego lubię przemycać je także piekąc chleby. Sezon na szparagi trwa zdecydowanie zbyt krótko, dlatego staram się nimi nacieszyć jak najwięcej. Dzisiaj wymyśliłam, że podgotowane kawałki szparagów dodam do ciasta na ciabattę, a całymi szparagami ozdobię jej wierzch.
Ciabatta, mimo tego, że jest na zakwasie, dzięki częstemu zagniataniu, wyszła niezwykle delikatna. Jej smak podkręcają kawałki szparagów i nadają wiosennego charakteru. Przepis polecam szczególnie w maju 🙂
Zachęcam do eksperymentowania i dzielenia się wrażeniami
Nie bójcie się eksperymentować ze składnikami do ciabatty. Dodatki takie jak suszone pomidory, oliwki, rozmaryn mogą nadać Waszemu chlebowi zupełnie nowy zaskakujący smak. Pamiętajcie, włoska kuchnia to przecież nie tylko tradycja, ale również otwartość na nowe smaki. Sięgnijcie po kolejne przepisy na ciabatty z pomidorami i innymi dodatkami. Może skusicie się na ziołową ciabattę na zakwasie? Miłośnikom włoskiego pieczywa zaproponuję wykonanie w domu toskańskiego chleb bez soli. Podzielcie się w komentarzach Waszymi doświadczeniami z pieczenia tego pysznego włoskiego klasyka.
Wasze komentarze