Przepis

przygotowywanie składników
15 min
przygotowywanie składników
1. Pieczarki kroimy w plasterki i przesmażamy na patelni z 15 ml oliwy. Studzimy.
Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
2. Wszystkie składniki na focaccię z pieczarkami łączymy w misce. Wyrabiamy elastyczne i dosyć luźne ciasto. Najlepiej sprawdza się robot kuchenny z hakiem ze względu na luźną konsystencję ciasta.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
3. Dobrze wyrobione ciasto skrapiamy 15 ml oliwy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godz. w ciepłe miejsce lub od razu po wyrobieniu wstawiamy do lodówki na ok. 10-12 godz. Długie wyrastanie w chłodzie pozwoli uzyskać pełniejszy smak i bardziej porowatą strukturę pieczywa, ale wyrastanie w cieple też daje bardzo dobre efekty.
drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto na focaccię z pieczarkami odgazowujemy lub krótko zagniatamy. Przekładamy na natłuszczoną blachę i odstawiamy do ponownego wyrastania na ok. 1,5 godz. lub do momentu, aż ciasto będzie odpowiednio napuszone.
formowanie
5 min
formowanie
5. Wyrośnięte ciasto na focaccię z pieczarkami polewamy pozostałą oliwą i robimy wgłębienia wbijając palce w ciasto.
pieczenie focacci
25 min
pieczenie focacci
6. Focaccię z pieczarkami pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 25 min. w 220 stopniach C.
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej