Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Na patelnię wrzucamy mrożony szpinak i podgrzewamy kilka minut, aż się rozmrozi. Wodę odlewamy, dodajemy posiekany drobno czosnek, tarty ser, sól i pieprz. Krótko podsmażamy, studzimy. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy szpinak, oliwę, sól i drożdże. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem, aż będzie elastyczne (może być lekko lepiące).
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formuje podłużną ciabattę, lekko ją spłaszczamy i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Ustawiamy z dwóch stron zrolowane ściereczki (aby nie rozrosła się na boki). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Ciabattę pieczemy 5 minut, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół i 200 stopni. Pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min