Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Na patelnię wrzucamy mrożony szpinak i podgrzewamy kilka minut, aż się rozmrozi. Wodę odlewamy, dodajemy posiekany drobno czosnek, tarty ser, sól i pieprz. Krótko podsmażamy, studzimy. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy szpinak, oliwę, sól i drożdże. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem, aż będzie elastyczne (może być lekko lepiące).
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formuje podłużną ciabattę, lekko ją spłaszczamy i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Ustawiamy z dwóch stron zrolowane ściereczki (aby nie rozrosła się na boki). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Ciabattę pieczemy 5 minut, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół i 200 stopni. Pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej