Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą mąkę, sól, sezam i drożdże. Dodaj oliwę i zacznij zagniatać ciasto. W miarę zagniatania ciasta dodawaj ciepłą wodę aż ciasto uzyska elastyczną, odchodzącą od ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze przez 5 minut.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
2. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na co najmniej 4 godziny.
drugie wyrastanie
180 min
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto z miski na oprószony mąką blat, zagnieć i uformuj kształt grubszej bagietki.Ułóż na nieprzywierającej blasze, lub na wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw ponownie w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny, przykryte materiałową szmatką.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz przez ok. 25 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nią drewnianego patyczka, nie przyklei się do niej ciasto.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej