Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą mąkę, sól, sezam i drożdże. Dodaj oliwę i zacznij zagniatać ciasto. W miarę zagniatania ciasta dodawaj ciepłą wodę aż ciasto uzyska elastyczną, odchodzącą od ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze przez 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na co najmniej 4 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto z miski na oprószony mąką blat, zagnieć i uformuj kształt grubszej bagietki.Ułóż na nieprzywierającej blasze, lub na wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw ponownie w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny, przykryte materiałową szmatką.
pieczenie
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz przez ok. 25 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nią drewnianego patyczka, nie przyklei się do niej ciasto.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 7 godz 25 min
Czas wyrastania: 7 godz
Czas wypieku: 25 min