Od niedawna to mój absolutny faworyt. Na pomysł "chleba pielgrzyma" wpadłam, gdy ktoś ze znajomych zachwalał go jako jeden z bochenków, który często kupuje w pobliskim sklepie. Gdy zainteresowałam się nim głębiej, okazało się, że głównym składnikiem chleba pielgrzyma są suszone owoce, jak morele, daktyle, czy figi. Postanowiłam oddać jego charakter w domu:)

Wyszedł doskonale. Mimo, że obiecałam rozdać go znajomym, po spróbowaniu chciałam go w całości zatrzymać dla siebie. Jest też niezwykle prosty w wykonaniu, więc jeśli jeszcze się wahasz, to do dzieła!

chleb z suszonymi owocami

Chleb pielgrzyma
  • 350 g. mąki pszennej
  • ok. 200 ml. ciepłej wody
  • 2 łyżeczki drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 150 g suszonych owoców (daktyli, moreli i fig)
chleb z suszonymi owocami
  1. Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól, cukier i przyprawę korzenną.
  2. Poszatkuj suszone owoce na mniejsze kawałki i dorzuć do suchych składników
  3. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto.
  4. Zagniataj aż ciasto uzyska jednolitą, elastyczną konsystencję, przypominającą ciepłą plastelinę.
  5. Zagniataj jeszcze intensywnie przez 5 minut.
  6. Uformuj z ciasta kulkę i wsadź do miski. Miskę przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (potrwa to ok. 1,5 godziny).
  7. Wyjmij ciasto, zagnieć i uformuj okrągły bochenek. Ułóż go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryj materiałową szmatką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 45 minut. chleb z suszonymi owocami
  8. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  9. Po upływie czasu wyrastania ciasta, wsadź je do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut aż bochenek zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
  10. Odstaw do ostygnięcia.
Zapisz
Ocena czytelników: 0 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Marcela 5 listopada 2024 o 20:34

    Czy jest możliwość upieczenia tego chleba na zakwasie zamiast drożdży?

  • ata 5 września 2012 o 15:52

    witam! jaki tryb piekarnika wybrać? grzanie góra-dół, czy z termoobiegiem? spotkałam się ze stwierdzeniem, że ciasta drożdżowego nie powinno piec się z termoobiegiem, jednak dla niektórych przepisów właśnie taki tryb jest wymagany – będę wdzięczna za informację, jak jest w przypadku tego chlebka:)
    i jeszcze jedno: mąka dowolna? można pomieszać? mam trochę żytniej i pszennej – będzie dobrze?:)

    pozdrawiam!

    • Śliwka 5 września 2012 o 16:05

      Dzień dobry,
      Termoobieg nigdy nie sprawił, że moje drożdżowe wypieki nie wyszły, więc proszę się nie bać. Zwykle używam właśnie tej funkcji, gdyż mówi się, że bardziej rozgrzewa piekarnik niż funkcja góra- dół. Obie jednak w tym wypadku powinny być odpowiednie (zastosowanie góra dół może wymagać kilku dodatkowych minut pieczenia, najlepiej sprawdzić gotowość chleba drewnianym patyczkiem).
      Co do mąki, faktycznie tutaj mój błąd (już zaktualizowany), chodzi o mąkę pszenną. Najlepsza będzie mąka pszenna chlebowa (np typ 650), ale zwykła tortowa również się sprawdzi.
      Zachęcam też do eksperymentowania z mieszaniem mąki, może wyjść z tego coś ciekawego:)
      Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis