mąka: Mąka pszenna
Od niedawna to mój absolutny faworyt. Na pomysł "chleba pielgrzyma" wpadłam, gdy ktoś ze znajomych zachwalał go jako jeden z bochenków, który często kupuje w pobliskim sklepie. Gdy zainteresowałam się nim głębiej, okazało się, że głównym składnikiem chleba pielgrzyma są suszone owoce, jak morele, daktyle, czy figi. Postanowiłam oddać jego charakter w domu:)
Wyszedł doskonale. Mimo, że obiecałam rozdać go znajomym, po spróbowaniu chciałam go w całości zatrzymać dla siebie. Jest też niezwykle prosty w wykonaniu, więc jeśli jeszcze się wahasz, to do dzieła!
Chleb pielgrzyma
Czy jest możliwość upieczenia tego chleba na zakwasie zamiast drożdży?
Najprościej było wybrać dowolny klasyczny pszenny chleb na zakwasie np ten https://smakowitychleb.pl/prosty-chleb-na-zakwasie/ i dodać dodatki – cukier, przyprawy i owoce.
witam! jaki tryb piekarnika wybrać? grzanie góra-dół, czy z termoobiegiem? spotkałam się ze stwierdzeniem, że ciasta drożdżowego nie powinno piec się z termoobiegiem, jednak dla niektórych przepisów właśnie taki tryb jest wymagany – będę wdzięczna za informację, jak jest w przypadku tego chlebka:)
i jeszcze jedno: mąka dowolna? można pomieszać? mam trochę żytniej i pszennej – będzie dobrze?:)
pozdrawiam!
Dzień dobry,
Termoobieg nigdy nie sprawił, że moje drożdżowe wypieki nie wyszły, więc proszę się nie bać. Zwykle używam właśnie tej funkcji, gdyż mówi się, że bardziej rozgrzewa piekarnik niż funkcja góra- dół. Obie jednak w tym wypadku powinny być odpowiednie (zastosowanie góra dół może wymagać kilku dodatkowych minut pieczenia, najlepiej sprawdzić gotowość chleba drewnianym patyczkiem).
Co do mąki, faktycznie tutaj mój błąd (już zaktualizowany), chodzi o mąkę pszenną. Najlepsza będzie mąka pszenna chlebowa (np typ 650), ale zwykła tortowa również się sprawdzi.
Zachęcam też do eksperymentowania z mieszaniem mąki, może wyjść z tego coś ciekawego:)
Pozdrawiam.