Przepis

przygotowywanie składników
1 min
przygotowywanie składników

1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas i sól.

wyrabianie
4 min
wyrabianie

2. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne.

formowanie
2 min
formowanie

3. Formę keksówkę (ok. 30 cm długości) smarujemy olejem i posypujemy płatkami owsianymi lub mąką. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy wierzch.

wyrastanie
270 min
wyrastanie

4. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4,5 h.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika. Chleb pieczemy przez 20 minut, zmniejszam temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut. Chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej