Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. W dużej misce łączymy mąkę z purée ziemniaczanym, przygotowanym z 200 g ziemniaków. Dodajemy sól, cukier oraz drożdże. W mące robimy wgłębienie i zagniatamy ciasto, powoli wlewając przegotowaną, letnią wodę. Wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Ciasto będzie lśniące.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Misę przykrywamy czystą ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce na godzinę. Powinno w tym czasie podwoić objętość.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Ciasto wyciągamy z miski, ręce obsypujemy mąką i krótko zagniatamy je ponownie. Ciasto będzie się lepiło do rąk, nie należy się tym przejmować. Po kilku minutach formujemy chleb w okrągły bochenek i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu (np. obok rozgrzanego piekarnika) na kolejną godzinę.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, chleb nacinamy w \"gwiazdkę\" jak kajzerkę i pieczemy przez 35 minut, wyciągamy i studzimy przed spożyciem.
Smakowita
Ocena czytelników: 3.67 z 3 ocen
Czas całkowity: 2 godz 35 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 35 min