Przepis

przygotowywanie składników
25 min
przygotowywanie składników

1. Jeśli nie mieliśmy wcześniej ugotowanych ziemniaków to polecam je upiec. Kroimy je w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, ulubionymi przyprawiamy, skrapiamy olejem i sokiem z cytryny. Pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, sól, ziemniaki, koperek (może być nawet cały pęczek). Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

3. Tak przygotowane ciasto na bułki zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na delikatnie oprószony mąką blat. Dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy krągłą bułeczkę. Układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.

pieczenie
15 min
pieczenie

5. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, pieczemy bułeczki z ziemniakami i koperkiem przez 12-15 minut lub do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia. Studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej