Przepis

przygotowywanie składników
25 min
przygotowywanie składników
1. Jeśli nie mieliśmy wcześniej ugotowanych ziemniaków to polecam je upiec. Kroimy je w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, ulubionymi przyprawiamy, skrapiamy olejem i sokiem z cytryny. Pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, sól, ziemniaki, koperek. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na delikatnie oprószony mąką blat. Dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy krągłą bułeczkę. Układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki pieczemy metodą góra-dół ok. 17 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej