Zostały Wam ziemniaki z obiadu? A może jeszcze nic z nich nie zrobiliście? W takim razie polecam je upiec, a następnie dodać do ciasta na bułeczki. Koniecznie dodajcie koperek!
mąka pszenna typ 650 350 g
letnia woda 220 ml
sól 1,5 łyżeczki
mąka orkiszowej pełnoziarnistej 150 g
suszonych drożdży instant 2 łyżeczki
Ugotowanych lub upieczonych ziemniaków 200 g
posiekanego koperku 5 łyżki
1 godz. 47 min.
Czas całkowity
1 godz. 30 min.
Czas wyrastania
17 min.
Czas wypieku
1. Jeśli nie mieliśmy wcześniej ugotowanych ziemniaków to polecam je upiec. Kroimy je w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, ulubionymi przyprawiamy, skrapiamy olejem i sokiem z cytryny. Pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, sól, ziemniaki, koperek (może być nawet cały pęczek). Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
3. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na delikatnie oprószony mąką blat. Dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy krągłą bułeczkę. Układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
5. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, pieczemy bułeczki 12-15 minut lub do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia. Studzimy na kuchennej kratce.
Uwielbiam takie bułki z dodatkiem ziemniaków,są pyszne i długo zachowują świeżość.