Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Jeśli nie mieliśmy wcześniej ugotowanych ziemniaków to polecam je upiec. Kroimy je w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, ulubionymi przyprawiamy, skrapiamy olejem i sokiem z cytryny. Pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, sól, ziemniaki, koperek. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na delikatnie oprószony mąką blat. Dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy krągłą bułeczkę. Układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki pieczemy metodą góra-dół ok. 17 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min