Na pewno każdemu z Was zdarzyło się kiedyś ugotować za dużo ziemniaków? Co zrobić z puree, które zostało z obiadu? Na przykład kopytka lub pierogi ruskie, ale takie ziemniaki można także wykorzystać do wypieku domowego pieczywa.
Niejednokrotnie dodawałam ziemniaki do przeróżnych chlebów, zarówno tych drożdżowych, jak i na zakwasie. Nigdy jednak nie piekłam bułeczek, dlatego postanowiłam to nadrobić.
Bułeczki powstały z puree ziemniaczanego, mąki pszennej oraz pełnoziarnistej. Są lekkie i delikatne 🙂
Witam, czy można użyć mąki gryczanej, bo nie mogę glutenowych używać?
Niestety bezglutenowe pieczywo inaczej się piecze, ale na blogu jest dział z bezglutenowymi wypiekami 🙂
Czy może być sama mąka 650?
Może być, ale wtedy trzeba dać mniej wody 🙂
Dziękuję za przepis, robiłam w piątek, trochę się rozjechały ale w smaku wyszły rewelacyjne.
☺
Super! A jak się rozjechały to może być kwestia np. puree ziemniaczanego, może było bardziej mokre. Zawsze można podsypać do ciasta trochę mąki, aby było bardziej plastyczne 🙂
Pozdrawiam!