Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy rozgniecione ziemniaki. Wsypujemy drożdże i sól.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut (ręcznie lub mikserem).
wyrastanie
60 min
wyrastanie
3. Następnie przekładamy do misy i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
40 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Skrapiamy dłonie oliwą (aby ciasto się nie kleiło) i formujemy 8 bułeczek. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy na 40 minut.
pieczenie
18 min
pieczenie
5. Po tym czasie skrapiamy bułeczki oliwą i wkładamy do rozgrzanego pieca. Pieczemy przez ok. 15-18 minut w 190 stopniach. Upieczony bułki studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Alina 13 marca 2017 o 19:31

    Witam, czy można użyć mąki gryczanej, bo nie mogę glutenowych używać?

    • Tosia 14 marca 2017 o 15:47

      Niestety bezglutenowe pieczywo inaczej się piecze, ale na blogu jest dział z bezglutenowymi wypiekami 🙂

  • Janina 13 marca 2017 o 19:24

    Czy może być sama mąka 650?

  • Joanna 6 marca 2017 o 11:52
    Ocena:

    Dziękuję za przepis, robiłam w piątek, trochę się rozjechały ale w smaku wyszły rewelacyjne.

    • Tosia 6 marca 2017 o 17:36

      Super! A jak się rozjechały to może być kwestia np. puree ziemniaczanego, może było bardziej mokre. Zawsze można podsypać do ciasta trochę mąki, aby było bardziej plastyczne 🙂
      Pozdrawiam!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej