Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki łączymy z aktywnym zakwasem, ziemniakami, koperkiem i solą. Powoli wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut. Zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Po godzinie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Ciasto delikatnie rozciągamy i składamy od dołu ku środkowi i od góry ku środkowi. Złożone jak koperta ciasto przekładamy do misy i zostawiamy pod przykryciem na 1,5 h.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Następnie formujemy z ciasta bochenek, który przekładamy do wybranej formy lub wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką. Ciasto przykrywamy i zostawiamy na 1,5 h.
pieczenie
pieczenie
4. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem w 220 stopniach przez 10 minut, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół i dopiekamy jeszcze 27 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 4 godz 37 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 37 min