Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Ziemniaki ugoruj w osolonej wodzie. Możesz je trochę przegotować, aby były bardzo miękkie. Do dużej miski wrzuć ziemniaki i rozgnieć je na gładką masę. Dodaj kefir, zakwas i sól i dobrze wymieszaj. Dodaj mąki i zacznij zagniatać chleb. Powoli dodawaj ciepłą wodę, cały czas zagniatając aż ciasto uzyska jednolitą i elastyczną konsystencję.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wyłóż 20 centymetrową, prostokątną formę do pieczenia papierem do pieczenia. Umieść w niej ciasto i uklep. Przykryj ciasto materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 4 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz chleb ok. 40 minut, a żeby sprawdzić jego gotowość, wsadź do niego drewniany patyczek. Jeśli nie przyklei się do niego ciasto, oznacza to, że chleb jest gotowy. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min