Mimo, że od świąt minęło już kilka dni, mogę się założyć, że spora część z Was wciąż chowa zalegające ze świąt resztki w obawie przed wyrzuceniem i zmarnowaniem jedzenia. Ja również należę do tej grupy.

focaccia z grzybami

Co roku robię dwa razy mniej farszu na uszka i pierogi, jednak (nie wiem jakim cudem!) zawsze okazuje się, że mam go za dużo. Nadprogramowy farsz zawsze ląduje w lodówce, bo przecież "do czegoś , z pewnością, go wykorzystam". Zwykle smutnie przeleży w lodówce aż nadejdzie kres jego dni i zostanie wyrzucony. Nie w tym roku! Wyrzucanie jedzenia co raz bardziej mnie drażni i staram się wykorzystać każdą najmniejszą resztkę nie tylko ze świąt, ale z każdego powszedniego dnia.

focaccia z grzybami

To samo polecam Wam. W szczególności, gdy zalega Wam ze świąt jeszcze odrobina grzybowych resztek. Focaccia sprawdzi się idealnie!

Focaccia grzybowa
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek oliwy
  • 300 g mrożonych grzybów (ja użyłam podgrzybków)
  • ok. 100 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Grzyby poszatkuj i podsmaż na oliwię przez kilka minut. Ostudź.
  2. Połącz ze sobą na blacie lub w misce mąkę, drożdże i sól.
  3. Dodaj oliwę i ostudzone grzyby i zacznij zagniatać ciasto.
  4. Powoli zacznij dolewać wodę, cały czas zagniatając, aż ciasto uzyska elastyczną, odchodzą od ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze przez 5 minut.
  5. Wsadź ciasto do miski, odłóż ją w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1, 5 godziny.
  6. Po upływie tego czasu wygnieć wyrośniętym ciastem małą, prostokątną blachę od piekarnika, wcześniej wykładając ją papierem do pieczenia.
  7. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na 45 minut.
  8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  9. Zrób charakterystyczne dla focacci dziurki palcami i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut.
  10. Odstaw do ostygnięcia.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen