Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Ugotowane lub upieczone bataty rozgniatamy na puree widelcem lub miksujemy.
Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
2. W misce łączymy mąkę pszenną z suszonymi drożdżami, rozdrobnionym batatem i solą. Stopniowo dolewamy wodę do uzyskania miękkiego lekko lepiącego się ciasta. Zagniatamy do uzyskania elastycznej konsystencji.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Dobrze wyrobione ciasto na chleb z Madery przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
formowanie
40 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto na chleb z Madery przekładamy na blat oprószony mąką. Dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy. Po podzieleniu i rozwałkowaniu odstawiamy na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
pieczenie
30 min
pieczenie
5. Przygotowane bolo da caco pieczemy na suchej patelni o grubych ściankach. Portugalskie chlebki z Madery pieczemy przez 15 minut z każdej strony pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika. Długość pieczenia może różnić się w zależności od użytej patelni.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej