Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników
1. Mąkę pszenną przesiewamy do miski. Dodajemy sodę oczyszczoną, sól i cukier. Stopniowo dolewamy kefir zarabiając miękkie ciasto na proziaki.
Wyrabianie ciasta
20 min
Wyrabianie ciasta
2. Przez kilka minut zagniatamy ciasto na proziaki. Powinno być bardzo miękkie i może się kleić do dłoni. W razie konieczności dolewamy więcej kefiru. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i odstawiamy na 15 minut, by odpoczęło (to ciasto nie wyrasta).
formowanie
5 min
formowanie
3. Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na grubość około 2,5 cm. Wycinamy kółka o średnicy 8-10 cm. Można też pociąć ciasto na trójkąty lub inne kształty.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Na średnio rozgrzanej, suchej patelni smażymy proziaki po 10-15 minut z każdej strony dostosowując moc palnika do patelni, jakiej używamy. Proziaki powinny się zarumienić, ale nie powinny się przypalać. Podajemy na ciepło lub po wystudzeniu.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej